רשלנות פלילית ותאונות עבודה

רשלנות פלילית

בעת תאונה או אירוע שיש בו נפגעים, מתעורר חשד לקיומה של רשלנות מצד נושאי תפקיד או תאגידים, שיש להם קשר ישיר או עקיף לאירוע ועל כן, לרוב תיפתח חקירת משטרה כנגד המעורבים. דוגמאות שכיחות לכך, הן תאונות עבודה באתרי בניה ותעשיה, אירועי רשלנות במוסדות חינוך, רשלנות רפואית, שכחת קטינים בגן ילדים או ברכבי הסעות ועוד.

היוועצות בעו"ד דוד, תאפשר ללקוח, לעשות שימוש מיטבי בשירותיה, בניסיונה, בידע המקצועי ובבקיאותה הרבה בתחום, על מנת לחתור לתוצאה הטובה ביותר האפשרית מבחינת הלקוח.

אילו עבירות פליליות רלוונטיות לחקירה באירוע שמעלה חשד לרשלנות?

נושא משרה בתאגיד או אדם המעורבים בתאונה או באירוע רב נפגעים, עלולים להיחקר במשטרה כחשודים, בעבירות של המתה בקלות דעת (עבירה שהעונש המירבי בגינה הוא 12 שנות מאסר) או גרם מוות ברשלנות (עבירה שהעונש המירבי בגינה הוא 3 שנות מאסר). ככל שהתאונה או האירוע, הסתיימו בפצועים בלבד, סעיפי החוק הרלוונטיים הינם פזיזות ברשלנות (עבירה שהעונש המירבי בגינה הוא 3 שנות מאסר) וחבלה ברשלנות (עבירה שהעונש המירבי בגינה הוא שנה מאסר).

מדוע יש חשיבות להיוועצות בעו"ד מנוסה כבר בסמוך לתאונה או לאירוע?

אירועי רשלנות הם לרוב, אירועים סבוכים ומורכבים מבחינה ראייתית ומשפטית.
במקרים אלה, היערכות לחקירת המשטרה הינה חיונית. לא פעם יש צורך להצטייד לקראת החקירה במסמכים ובתיעוד רלוונטי. לעיתים, נדרשים ייעוץ וסיוע של אנשי מקצוע ומומחים חיצוניים. התנהלות נכונה של המעורבים באירוע, כבר משלבי החקירה המוקדמים, הינה בעלת חשיבות מכרעת להחלטות שתתקבלנה בעניינם על ידי רשויות האכיפה בהמשך החקירה או ההליך המשפטי.

אילו השלכות עשויות להיות להליך הפלילי באירוע רשלנות?

לחקירת המשטרה ולניהול משפט פלילי באירועים אלה, יש השלכות מרחיקות לכת: קיומו של רישום פלילי, במקרה של תאגיד קבלני, דיווח על התיק לרשם הקבלנים באופן שעלול להשליך על דרגת הסיווג בפנקס רשם הקבלנים, הליכים משמעתיים, תביעות אזרחיות ועוד.

האם ניתן לבקש לקיים שימוע בתיק פלילי שנפתח בגין עבירות רשלנות?

על פי החוק,  למעט בחקירה בעבירה של המתה בקלות דעת,  אין הפרקליטות מחויבת לקיים שימוע טרם הגשת כתב אישום בעבירת רשלנות.
יחד עם זאת, על פי הנחיית פרקליט המדינה 14.21 – הליכי יידוע ושימוע בהליכים פליליים – רשאית התביעה להחליט על פי שיקול דעתה,  לבקשת חשוד או בא כוחו, לקיים שימוע בתיקים המצדיקים זאת בשל היקפם ומורכבותם. בתיקי הרשלנות מקובל לפנות לרשויות התביעה בבקשה לקיום שימוע. לא פעם, בעקבות שמיעת טיעוני ההגנה  בשימוע כאמור, חזרה בה הפרקליטות מהחלטתה להגיש כתב אישום כנגד חשוד וסגרה את התיק.

תפריט נגישות